Barolo Annunziata 2017 - Barolo - Roberto Voerzio - 99/100 Punten Suckling
Bleek granaatrood en helder in het glas. In de neus heeft de wijn een breed spectrum van geuren met tonen van kersen, bessen, noten, vanille, en rozenblaadjes, om vervolgens te worden verrijkt met pittige en etherische noten. In de mond is de Barolo rijk en genereus van smaak, elegant, stevige zuurgraad en perfect in balans. De afdronk is ongekend soepel en lang met fluweelzachte tannines en licht mineralige tonen.
De Barolo's van Roberto Voerzio behoren tot de absolute top. Het wijnbedrijf is gelegen in La Morra. De Annunziata wijngaard behoort tot een van de beste Cru's, waar jaar op jaar de mooiste Barolo's vandaan komen. Roberto Voerzio heeft totaal ca. 30 ha aan wijngaarden in La Morra op de befaamde Cru's Cerequio, Brunate, La Serra en Sarmassa.
De Annunziata wijngaard is gelegen in het westelijke deel van de Barolo DOCG, met een zuidelijke expositie in de Barolo-vallei, met hierin de stadjes La Morra en Barolo. De bodem is hier rijk aan licht gekleurde ijzer- en kalkhoudende mergel een mengsel van klei en kalk De wijnen die komen van de wijngaarden gelegen in deze vallei zijn lichter, eleganter, aromatischer en meer toegankelijker dan de Barolo's uit de Serralunga vallei.
Het eerste oogstjaar in de Rocche Annunziata wijngaard was in 2000. De wijngaard is aangeplant met 5.000 tot 8.000 stokken per ha. Niet alleen door de unieke ligging maakt Roberto Voerzio zulke fantastische Barolo's. In de wijngaard wordt ook jaar op jaar hard gewerkt. Minimaal zo'n 7 keer per jaar worden de stokken en de uitlopers en de druiventrossen gesnoeid. In augustus wordt de enige overgebleven druiventros van de stok doormidden geknipt en blijft alleen het bovenste deel van de tros over voor verdere ontwikkeling en rijping. Dit kost jaar op jaar honderden manuren. Uiteindelijk blijft er per plant, per stok, slechts 500 gram aan druiven over om hier wijn van te maken. Voor één fles van deze top barolo worden dus de druiven gebruikt die van 2 stokken/planten komen. Uiteraard vindt al het werk in de wijngaard met de hand plaats. Andere Barolo producenten hebben bij een gelijk aantal stokken minimaal 3x meer opbrengst dan Roberto Voerzio en zo ontstaat de Voerzio kwaliteit.
Werken, werken, werken. Volgens Roberto Voerzio: "als je stopt met werken gaat de plant dood".
Het werk in de wijngaard gedurende een oogstjaar:
- Na elke oogst worden de wijngaarden handmatig bemest met koeienmest of humus om voldoende voeding voor de planten beschikbaar te hebben.
- Bij de wintersnoei worden de stokken terug gesnoeid waarbij slechts enkele knoppen resteren.
- De eerste uitdunning van de uitlopers begint al in april tot half juli, hierbij worden 50% van de druiven bij iedere stok verwijderd.
- Tot half augustus worden de stokken voor de tweede keer uitgedund waarbij het onderste deel van de trossen worden weggeknipt.
- Al deze werkzaamheden vormen de basis om elk jaar gezonde en rijpe druiven te oogsten met intense smaken en geuren, die tijdens de vergisting worden overgedragen aan de wijn .