Capichera - Sardinië - Assaje, Carignano, Goed/Zeer Goed Gambero Rosso
Intens rode wijn met violette reflecties, in de neus een rijk en complex boeket van zwart fruit, kersen, bramen, mirte, mediterrane kruiden, eucalyptus, sigarenkist, cacao en ziltige noten. In de mond is de wijn vol, warm, sappig, met rijk en geconcentreerd rijp fruit en een zijdezachte tanninestructuur in de lange afdronk.
De Assaje wordt hoofdzakelijk gemaakt van de authentieke typisch Sardijnse Carignano druif waar voor een klein deel Syrah aan toegevoegd. Assajé betekent in het Sardijns "het is iets". Omdat de druiven uit twee verschillende DOC's komen en Syrah aan de authentieke Carignano wordt toegevoegd wordt de wijn op de markt gebracht als Isola dei Nuraghi IGT. De Assaje wordt sedert 1997 door Capichera op de markt gebracht. De wijn is een vervuld verlangen naar een elegante en geurige wijn die toch kracht, structuur en identiteit behoudt.
De druiven komen van de eigen wijngaarden gelegen in de zuidelijk gelegen Sulcis DOC - en de in het noorden gelegen Gallura DOC. De wijngaarden liggen op een hoogte van rond de 100 meter. Om de frisheid van de wijn te bewaren worden de druiven eind september, begin oktober 's nachts met de hand geoogst. Na een zorgvuldige selectie van de allerbeste druiven worden zij zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt, voor een periode van rond de 21 dagen, in grote stalen vaten. Vervolgens rijpt de wijn voor de helft in betonnen vaten en voor de andere helft in grote roestvrijstalen vaten. De wijn heeft een lang verouderingspotentieel.
James Suckling: 93/100 punten
I love the fresh blue fruit on offer on the nose, such as elderberries, blueberries and blackcurrants. Medium to full body, silky tannins and a grainy finish. Drink now.
Capichera Assaje wijn/spijs combinatie: Perfect bij stevige roodvleesgerechten of verse pasta geserveerd met een rijke tomatensaus.
Capichera is een Italiaans wijnhuis, gelegen in een uithoek van Sardinië, genesteld tussen de granieten rotsen van Gallura, in Arzachena, in een unieke natuurlijke omgeving met een grote charme en vol met belangrijke en oude tradities. Het Gallura gebied is uniek doordat het rijk is aan gele granieten zandbodems in de nabijheid van de zee. Het landgoed dateert uit de 19e eeuw toen het al een sterke lokale reputatie had voor het produceren van heerlijke wijnen, maar het moderne verhaal van Capichera begint in 1980 toen de familie, Fabrizio en Mario Ragnedda, hun eerste Vermentino wijn bottelde. Vandaag de dag bewerkt de familie zo'n 50 hectare wijngaarden en staan ze bekend om hun baanbrekende aanpak en toewijding aan het produceren van benchmark voorbeelden van klassieke Sardijnse wijnen.